Всі ми бачили фільми про зомбі-апокаліпсис, де показують фермера з американської глибинки, який бережливо запасся дробовиком, патронами, купою гаджетів і консервами на кілька років вперед. Це допомагає йому вижити під враждемном світі.
Кияни ж у будь-яких незрозумілих ситуаціях починають скуповувати гречку, сіль, свічки і сірники, сподіваючись, що ці товари стануть універсальним інструментом у боротьбі проти всього. У результаті кожен раз, коли Києву, Україні або світу загрожує небезпека (реальна чи уявна ніхто особливо не розбирається), жителі столиці починають змітати з полиць магазинів у величезних кількостях чомусь саме гречку.
Так сталося і після оголошення карантину в Києві з-за пандемії коронавіруса. Багато кияни просто не змогли встояти і кинулися за заповітної крупою в супермаркети, приносячи виробникам «брунатного золота» надприбутки.
Vgorode розповідає, що робити з накопиченої гречкою, яку, буде викинути шкода, а місця в шафах і на антресолях вона займає пристойно.
Зварити гречку
Кажуть, що зварити гречку — найпростіший рецепт приготування цієї каші. Вам знадобиться, як не важко здогадатися сама гречка (вона у вас точно є), вода, сіль (запасів якої у вас в квартирі вистачить, щоб убити Мертве море другий раз) і вершкове масло.
Перше, що потрібно зробити, — поставити каструлю з підсоленою водою на вогонь. Поки вона нагрівається, дістати запаси цілющої каші. Можна її помити. А після перебрати. Ніхто не знає точно, навіщо це потрібно, але цю сакральну процедуру робили ще наші предки, які точно знали, як краще.
Потім потрібно кинути гречку в каструлю з киплячою водою і варити близько 7-10 хвилин. Далі залишиться найважливіша процедура — не пропустити той момент, коли над гречкою стане зовсім мало води, після чого додати вершкове масло за смаком, накрити все це справа кришкою і зменшити вогонь до мінімуму. Щоб гречка з вареної не превавратилась в смажену, періодично пробуйте її на смак.
Складність: ви впораєтеся
З чим подавати: варену гречку краще є з вареною гречкою. Все одно у вас багато, а дві порції гречки краще, ніж одна.
Зробити котлети
Крім самої гречки для котлет знадобиться ще й картопля. Його потрібно очистити, вимити і натерти на дрібній тертці. Після цього додати гречану кашу (як її зварити див. вище), сіль і перець. Потім ретельно все перемішати. З цього веган-фаршу зліпити котлети і обсмажувати на середньому вогні до рум’яної скоринки. А після пропарити на повільному вогні (5-10 хвилин).
Складність: можливо, ви впораєтеся
З чим подавати: влаштуйте собі вечерю при свічках і насолоджуйтеся гречаними котлетками в затишній «лампової» обстановці. Благо свічки у вас напевно припасені ще з середини 90-х.
Зварити «ненудну» гречку
Рецепт на випадок, якщо попередні варіанти здалися вам занадто похмурими. Тут порядок дій майже такий же як в першому рецепті, але є нюанси. Щоб гречка стала «нудним», потрібно обсмажити на рослинному маслі нарізану кубиками цибулю. У нього ж додати солодкий перець, подрібнену на терці моркву і королеву всіх каш — гречку. Після чого проварити все це хвилин десять і дати якийсь час настоятися.
Складність: рівень студента другого курсу
З чим подавати: «нудно» гречка найкраще йде під такі ж ненудні передачі. Для повного занурення увімкніть трансляцію засідання Верховної Ради.
Зробити піцу
Якщо ви зараз подумали про пепероні, пармезан, грибочки і оливки поспішаємо вас розчарувати. Просто погляньте скільки у вас в запасі гречки, і відразу все зрозумієте.
У готову кашу додайте сире яйце, мелений перець, сіль і тертий сир. Після чого перемішайте все і викладіть в сковороду, накриту пергаментом, і поставте все це на середній вогонь. Хвилин на 10.
За цей час потрібно приготувати соус для нашого вже не зовсім італійського блюда. Для цього потрібно ззаважати сметану і пропущений через прес зубчик часнику.
Отриманою сумішшю обмазати вийшов на сковороді корж, покласти зверху нарізаний кружечками помідор і присипати зверху тертим сиром. Накрийте сковороду кришкою і готуйте страву на середньому вогні ще 3 хвилини, до розплавлення сиру.
Складність: початківець піццайоло
З чим подавати: яка ж насолоджуватися піцою без станканчика хорошого вина? Для гречаної піци краще всього підійдуть Совіньон Блан, Рислінг, Шардоне і Гевюрцтрамінер.
Гречка з молоком
Думали ми забули про десерт? Ну вже немає. Гречка з молоком відмінно різноманітить ваш вечеря своєю простотою та вишуканістю.
Для початку, як ви напевно вже здогадалися, потрібно зварити гречку, додавши в неї цукор за смаком. Потім у каструлю з вже вареної кашею додати молоко (теж за смаком) і довести до кипіння. Після накрити все це справа кришкою і дати настоятися — десерт готовий.
Складність: головне стежити за молоком, яке должо бути в каструлі, а не за її межами.
З чим подавати: якщо у вас непереносимість лактози, таблетки від цієї недуги будуть відмінним доповненням до молочного десерту.
Повідомляє Вгороде